måndag 22 februari 2010

Dags för Benifuki?

Du kanske vet att Yuko Ono Sthlm sedan 2006 levererar ett unikt te som heter Benifuki till dig i Norden. Här kommer uppdaterad information från vår Benifuki-odlare ”Iwakura-Seicha”. Jag vill gärna meddela detta, tycker det är bra med transparent information om våra produkter!

”Vi tillverkade inte grönt Benifuki-te 2009. (Vi tillverkade endast Benifuki-svart te.) Vår plan var att plocka tebladen under sommaren, men tebladen växte inte till sig tillräckligt. I år (2010) hoppas vi kunna plocka Benifuki i slutet av juni, men vi tar beslut först när vi noga undersökt hur tebladen växt till sig. ”

Nu undrar du förstås varför det är så svårt att plocka just BENIFUKI?

Hos Iwakura-Seicha som ligger i Shizuoka-prefektur, infaller plockning av Benifuki ungefär samtidigt som regnsäsongen, och då är det lätt att Benifuki drabbats av skadeinsekter. Familjen använder INTE kemiska besprutningsmedel varför tebuskarna lättare kan drabbas. Under 2009 kunde Iwakura-Seicha inte heller plocka andra ekologiska gröna teer som planerats att plockas under samma period som Benifuki. Även om tebladen växer så att de har toppkvalitet under våren, är det lätt att få sådana sjukdomar under regnsäsongen.

Du som vill förbereda dig inför pollensäsongen under våren, får du köpa Benifuki plockat år 2008. Även om familjeodlaren Iwakura-Seicha lyckats plocka Benifuki i år, blir det en blandning av 2008 års och 2010 års Benifuki.

Kort info om Benifuki: Benifuki tillverkas utav Benihomare-teblad, en sort som har låg koffeinhalt. I bladen finns proteinet CD86 som stärker och aktiverar T-cellerna. Benifuki tillverkas av grönt te och innehåller mycket methyl-catechin ett ämne som har anti-allergiska egenskaper*. Smaken är rik, och har inslag av honung, nötter och nyslaget gräs. Teet odlas i mycket små mängder och är mycket uppskattat för dess anti-allergiska egenskaper. *Forskning gjord av National Agriculture and Food Research Organization i Japan.

Du hittar mer information om Benifuki här:

http://yukoonosthlm.blogspot.com/2009/03/har-du-pollenbesvar.html

Inga kommentarer: