onsdag 25 mars 2009

Har du pollenbesvär?!

(Bild: Benifuki-teblad och tes vatten färg)

(Bild: Vår produkt " Benifuki-tepulver, 30g)


(Bild: Benifuki-tepulvers vattenfärg)


(Bild: Benifuki-tepulver)

Enligt pollenrapport (http://www.pollenrapport.com/), är risken för höga al/hassel pollenhalter i sydligaste Götaland. Jag som bor i Stockholm känner redan av pollen genom att ögonen börjar bli konstiga. Så jag har redan börjat dricka Benifuki. Du kanske undrar vad Benifuki är?

Jag började ha pollenbesvär när jag gick gymnasiet uppe i Hokkaido (norra ön i Japan). Min skola stod mitt i en björkskog, så jag hade en hel del besvär. Sedan dess har jag haft någon typ av pollenallergi varje år, även här i Sverige.
Jag antar att många tar mediciner eller ögondroppar för att lindra sina besvär. Det gjorde jag också innan jag fick höras talas om ” Benifuki-te”. Eftersom teet är speciellt bra för personer med pollenallergi så har Benifuki blivit ett mycket populärt te (speciellt i pulverform) i Japan.
Jag tycker det är en perfekt dryck för alla och speciellt de som inte tycker om onödiga doser av mediciner.

Kort info om Benifuki jag säljer nu. (Det går att köpa via webbshopp
www.sencha.se )

· Inga besprutningsmedel eller konstgjord gödsel har använts.
· Teet är en blandning av teblad som plockas under sommaroch höst då bladen innehåller mest metyl-katechin.
Sommarte: 1600mg/100g
Höstte:1200mg/100g.

Benifuki tillverkas av en blandning av teblad som normalt används till svart te. Genom att
låta det bli ett grönt te får det ”shibumi”(ung. bitter). Ett av de ämnen som ger ”shibumi” är metyl-katechin. (Jag hoppas det är rätt ord på svenska också. ) Eftersom Benifuki innehåller
mycket metyl-katechin så smakar det väldigt olika från vanligt grönt te. (Endel säger att smaken liknar nyponsoppa!!)

Det är viktigt (det är kanske samma med mediciner) att börja drickaden innan man känner av pollenbesvär. Och för att få i sig Methyl katechinär det mest effektivt att dricka Benifuki så ofta som möjligt istället för att dricka MYCKET på en gång.

Benifuki-teblad;För att göra ett te med högre mängd metyl-katechin, koka tebladen ikastrull i ca 5-6 min.
90 °C - Kokande varmvatten
5g teblad
200 ml
5 minuter
Benifuki-tepulver;
90 °C - Kokande varmvatten
Ca 1/5 tsk
100 ml
Rör lätt.

Man kan njuta Benifuki som vanligt te. Kan även bryggas med kallt vatten om man inte förväntar sig få i sig Metyl-katechin.

(Bild: Hur odlaren i Shizuoka, handplockar Benifuki, som sedan skickas till mig i Sverige.)

2 kommentarer:

Per Brekell sa...

Benifuki var verkligen ett intressant te. Detta, precis som en hel del annat i din repertoar visar att Japans smakmässiga bredd sträcker sig betydligt längre än Sencha. I mitt senaste blogginlägg har jag kommenterat detta och skrivit om bland annat just Benifuki.

Varma vårhälsningar från Malmö!

Japanskt te sa...

Tack så mycket för din kommentar, Per. Det är verkligen min glädje att du smakar olika typ av våra japanska teer, och det har blivit en del av dina vardagar att vara med gröna teer. Idag känner jag lite pollenbesvär, så dricker jag Benifuki-pulver varje timme faktiskt. Det hjälper. Jag har förra årets Benifuki-tepulver och Benifuki-teblad i lager, så hör gärna av dig när det behövs.