onsdag 3 februari 2010

Förvaringstips för dina gröna teer!

Foto:En av våra teburkar " Wakakusa " 200g av Yuko Ono Sthlm.

Teer ogillar ”ljus”, ”värme” och ”fukt”. Därför det är extra viktigt att förvara teer i teburkar och sedan förvara dem på en sval plats som är skyddad från direkt ljus. När dina gröna teer har blivit gamla och inte längre smakar färskt, kan du prova göra din egen HOJICHA!!

Lägg matlagningspapper på stekpannan. Häl sedan på tebladen och värm under mycket svag varme. Vänd på tebladen under tiden. Teet ändras till en gott luktande hemmajord Hojicha. Det är ett rekommenderat sätt att återvinna dina gamla teer som stått i skåpet länge!

Förvara helst te i ett lufttätt förvaringskärl. Teet ska också helst stå mörk och svalt, men inte i kylskåp. Te tar gärna åt sig av andra dofter och bör inte stå nära andra livsmedel som luktar starkt.

Undvik däför att teet kommer i kontakt med:

  • Syre
  • Solljus
  • Värme
  • Dofter


Om teet inte förvaras på rätt sätt så innebär det att hållbarheten försämras och teet förlorar snabbare sin goda doft och smak. Te smakar bäst när det är färskt och bör därför inte förvaras för länge. Det gäller framför allt grönt te som är mer känsligt än oxiderat te.

OBS. Nästan alla mina teodlare i Japan sätter Bäst-före-datum 6 månader efter förpackning till konsument. Och sedan berättar de för konsument att dricka upp det så fort det går. Det är so man behandlar sina kära teer i Japan. Det är dock svårt att jämföra förvaringssituation i Sverige och i Japan eftersom det under vissa årstider kan bli extremt fuktigt och varmt i Japan, medan temperaturen och luftfuktigheten i Sverige är mer jämn både inne och ute.

Inga kommentarer: