onsdag 17 februari 2010

Hur man använder MatchaFoto: Yuko Ono Sthlm.

Hur man använder Matcha är personligt.

Det finns egentligen inga regler för Matcha förutom för den strikt reglerade Teceremonin. Vid beredning bör man dock avstå från användning av kokande vatten. De mesta kända användning av Matcha är att vispa matchapulver till en dryck. Men i dagens Japan kan du hitta matcha i alla möjliga former: Matchaglass, Matchalatte, Matchabagels, Matcha Kit-Kat, Matcha-tiramisu, och som smaksättning i bakelser, kakor, tårtor, karameller, bröd, smoothy, i mat, nudlar, såser m.m. Låt fantasin flöda!

2 kommentarer:

Mattias sa...

Har du några recept? Det vore jättekul ifall du hade en sektion med matcharecept på bloggen eller yukoono.se. Och tipsa om vilken matcha som fungerar bra till vad.

Förresten, vilken matcha som du har fungerar bra till usucha respektive kukicha? (om jag förstått rätt så är det tunn och tjock matcha? Eller är det två typer av matcha?)

Japanskt te sa...

Hej Mattias!

Tack så mycket för din kommentar. Ja, du har rätt i, det är jättebra att ha en sektion med recept med japanska teer. Jag ska försöka göra det på min hemsida. Ska meddela detta på blogg när det är dags!

Angående Usucha och Koicha, återkommer jag igen med förklaring i detalj.

Här är enkel svar till din fråga. Ekologiskt odlat Matcha som jag importerar direkt från odlarna i Japan kan du använda både till Usucha och Koicha.

Ju mer hög kvalitets matcha man använder till Koicha, desto bättre doft/smak får man uppleva. Jag kan hjälpa dig hitta passande matcha för dig om du vill!

Jag återkommer som sagt senare omkring Usucha och Koicha (ibland kallas OKOI också).