söndag 7 februari 2010

Tekanna med Tokoname-stil

Foto: En av våra Tokoname-yaki tekanna från Yuko Ono Sthlm.

Igår berättade jag om hur mycket vatten man bör fylla tekannan med. Idag tar jag upp tekannor som är tillverkade i Aichi-prefektur som kallas Tokoname-Yaki som exempel varför jag rekommenderar dig att använda vår tekanna när du vill brygga ett gott japanskt te.

Om vi ser till varför Tokoname-yaki är bra, är det speciellt för att tekannorna tillverkade av lera rik på järn. Tanninerna i te reagerar med tekannan vid bryggning, och med en Tokonome-yaki-kanna så försvinner bitterheten och tesmaken blir mildare. Keramik en suger också upp vätska, så vid användning av samma tekanna i flera år så får tekannan en finare nyans och tesmaken blir också elegantare.

Här är länken på engelska till Tokoname Stad i Japan. Om du ska till Japan och vill besöka keramikstad, Tokoname är en av spännande ställe att vistas i.

http://www.city.tokoname.aichi.jp/fl_html/english/Industries_and_businesses/index.html#industriesandbusinesses

Inga kommentarer: