fredag 14 augusti 2009

Teresa nr.3-2 Lite historia om Kaiten-Zushi.

- Lite historia om Kaiten-Zushi.
Herr Yoshiaki Shiraishi från Osaka Prefektur uppfann Kaiten-zushi. En dag besökte han en ölfabrik som hans mat-och-dryckförening planerade. Där blev det ett historiskt möte med transportband (kaiten) som del i ett produktionssystem. Han startade därefter Sushirestrang i kaiten-stil, där sushin skickades på band från köksbänken ut i restaurangen.


- Te på Sushirestrang i Japan kallas ”AGARI” på japanska. De mesta är ”Konacha” = pulverte. Konacha är en massa pulverdelar som produceras vid tillverkning av Sencha. Kvaliteten av Konacha är väldigt bra & smakar gott trots att priserna är lite lägre än Sencha. Man kan brygga Konacha med en fin färg och djupt smak, eftersom pulvertiserat te gör att tebladsnäringen lätt kan komma ut i tevattnet.


- Här är en bild av te som jag tog där. Man gör det själv.

Man lägger tepulver i Yunomi (tekopp) först, sedan pressar man en knapp bredvid varmvattenkranen, då kommer lagom tempererat varmvatten ut. Sedan rör man om och sen har man ett näringsrikt te. Tidigare då jag varit på liknande Kaitenzushirestranger i Japan, hade de Yunomi och grovt tepulver i engångstepåsar. Jag tycker att övergången till tepulver känns mycket positivt. (Dock fanns det ingen sked eller liknande att blanda med. Jag tror att ingen bry sig utan använder Hashi, ätpinnar).


Varför föredrar restauranger i Japan Konacha(pulverte)? Vad är bra med tepulver (konacha) på t.ex restranger/krogar/ hotellrumm?
1. Billigare än teblad
2. Inget skräp= ekonomiskt. (Skräp kostar!)


Fortsättning följer……

Inga kommentarer: