onsdag 2 mars 2011

Vad är det för te bryggt med kallt vatten ”MIZUDASHI-CHA”?




(Bilder: Yuko Ono Sthlm. Steg 1-3 hur man förbreder MIZUDASHI-CHA.)

Jag brukar berätta för kunder på teprovning/tebryggninskurser om kallt te. Det är så härligt att se och höra vad kunderna tycker. Speciellt när de har druckit samma te fast varmbryggt.

I Japan säger vi MIZUDASHI-CHA. Det betyder man bereder teet med kallt vatten. Man kan även använda isbitar direkt, eller blanda vatten med isbitar.

Här kommer några av de vanligaste frågor som jag får under mina teprovningstillfällen.

Fråga 1: När dricker man kallt te i Japan?
Svar. Det är individuellt, men de flesta i Japan väljer kallt te när de vill släcka törsten. Man dricker också när man äter mat eller till efterrätter. Förutom att det smakar gott så känns munnen fräsch efteråt. Så det är faktiskt åretrunt-te, och det förvaras i kylskåp. I Japan dricker vi kallt te istället för vatten också.
(Te är en personlig smaksak, och därför det är bra att lita på kroppen.)

Fråga 2: Varför brygger man te med kallt vatten eller isbitar?
Svar. Genom att brygga te med kallt vatten eller isbitar, då kommer SHIBUMI inte ut i tevattnet. Tesmaken avgörs mycket av vattentemperaturen.

Umami kommer ut under 60 graders vattentemperatur.
Shibumi kommer ut vid 80 graders värme.

Umami: t.ex. aminosyrer och teaniner m.m.
Shibumi: t.ex. tanniner och koffeinet m.m.

OBS. De tidigaste skördade teerna (teer från vårskörden) innehåller mer teaniner än de från höstskörden. Genom att kallbrygga teer från den första skörden, t.ex Gyokuro, Kabusecha och Sencha, så blir smaken inte besk.


Vi fortsätter berätta mer om Mizudashi-cha till imorgon...

Tidigare inlägg om kallbryggda teer:
http://www.yukoono.se/newsitem.html/vill-du-dricka-fukamushi-sencha-kallt
http://yukoonosthlm.blogspot.com/2008/05/nytt-hario-glasbgare-fr-te-1l-exklusiv_07.html

Inga kommentarer: