torsdag 3 mars 2011

Hur gör man MIZUDASHI-CHA?





(Bild: Yuko Ono Sthlm. Efter tekaraffen stått i kylskåp t.ex 30 min-1 natt, då får du gärna ta tag i karaffen. (Se till pipen på locket pekar bakåt.) Sedan sätter man tebladen i virvel med en lätt handrörelse. Vrid locket så att pipen sitter redo för servering. Servera när tebladen sjunkit till botten. Njut. )


Fråga 3: Hur gör man kallt te?


Svar.
Brygg teet med kallt vatten eller isbitar. Du kan läsa mer om hur man brygger med kallt vatten i våra tekaraffer här.
Fördelen med detta är att teanin och c-vitaminer kommer lösas ur tebladen långsamt och oskadade i tevattnet. Smaken blir väldigt söt, rund och uppfriskande.

Eller

Brygg varmt först. Du kan bereda lite starkare än vanligt, det blir godare, kanske till och med 2 minuter t.ex för Sencha. Lägg isbitar i din kopp. Häll över det varmbryggda teet. Genom att kyla ner på en gång får teet fin färg och doft.

Testa gärna dig fram för att hitta den optimala mängden te och bryggningstid som passar just dig!

OBS.
Det är alltid viktigt med vattenkvalitet. Använd gärna mjukt vatten för gröna teer.
Det tar längre tid att göra kallt te med isbitar, men då blir teet väldigt koncentrerat och får en toppensmak. Om det känns onödigt att kasta tebladen efter bryggning av kallt te, då får du gärna brygga te med samma teblad med varmt vatten.

Inga kommentarer: