torsdag 30 juni 2011

Tetrend i Japan. Nr.3

(Nu är det sista dagen för denna TETREND serie om Fukamushi-Sencha. )

Fakta: Fukamushi-Sencha:

- sänker högt kolesterolvärde

- Viktminskande effekt

- Positivt för tarmfloran

Testresultat på 150 människor efter tre månaders drickande av Fukamushi-Sencha:

- Farligt kolesterolvärde hade minskat med 9,02%

- Midjemåttet hade minskat med 1,86 cm

- Bra tarmbakterier hade ökat 5 gånger efter man fortsätt dricka te 10 dagar i rad.

Forskning om teers egenskaper fortsätter. Det sägs att om hela den japanska befolkningen når samma hälsonivå som befolkningen i Kakegawa, så kan sjukvårdskostnaderna sänkas med 3 miljarder yen per år.

Så, vill du prova Fukamushi-Sencha? Du kan hitta en av vår Fukamushi-Sencha härifrån:

http://www.yukoono.se/product.html/fukamushi-sencha-50g-djupt-angat-sencha---krav-certifierat-arets-forsta-skord-2010?category_id=6

måndag 27 juni 2011

Tetrend i Japan. Nr.2

(Hej! Vi fortsätter från igår.)

· Gäller det alla Fukamushi-Sencha som har odlats på andra orter?

Ja.

· Vad är Fukmushichas goda egenskaper?

- β-Karoten: Antioxidanter (löses inte i vatten)

- E vitamin: Antioxidanter, stimulerar blodcirkulation, förbättra immunsystemet. (löses inte i vatten)

- Klorofyll: Bra för tarmfloran (löses inte i vatten)

- Katechin: förbättrar kolesterolvärdet och blodsockerhalter

Tips!

Man kan få samma effekt med vanligt ångat Sencha om man krossar tebladen och dricker dem.

lördag 25 juni 2011

Trend på den japanska temarknaden. Nr 1.

Det var ett tag sedan vi berättade att en känt japanskt tv-program som uppmärksammade kopplingar mellan drickande av Fukamushi-Sencha och hälsoeffekter.

Fakta om Kakegawa Stad, Shizuoka Prefektur:

  • Lägsta antal dödsfall orsakat av cancer i hela Japan (inom stad med befolkning över 100000)
  • Har mer än 20 % lägre sjukvårdskostnader för äldre jämfört resten av Japan

Varför, undrade man? Så började lokala sjukhus, universitiet och även nationella forskningsinstitutioner undersöka vad som kunde ligga bakom detta. Hemligheten, kom man fram till, låg just i Fukamushi-cha (djupt ångat te).

Det finns ingen definition om ångningsgrader som gör att teet kallas FUKAMUSHI ”djupt ångat”. Men den senaste trenden på den japanska temarknaden är att man gått mot mer ångning än tidigare.

Här sammanfattar vi programmet på svenska. (Tack till er som väntade länge för en översättning.)

---------------------------------
Fukamushi-Sencha odlat i Kakegawa-stad i Shizuoka-prefektur har visat på förebyggande effekter mot cancer och förkylning, samt att sänka höga kolesterolhalter om man dricker än ca 5-8 koppar om dagen. Folk i Kakegawa dricker i genomsnitt 10 koppar om dagen.

Ur wikipedia på japanska. http://ja.wikipedia.org/wiki/%E6%B7%B1%E8%92%B8%E3%81%97%E8%8C%B6

- Vad är så speciellt med Fukamushi-Sencha ?

Genom att ånga längre än vanligt (vanligt Sencha har ca 30-60sek ångningstid; djupångat Sencha har 90-120sek), blir det mindre Shibumi och teet blir mildare i smaken. Doften är svagare än vanligt ångat Sencha. Fibrerna krossas och tebladen blir spröda. När man brygger Fukamushi-Sencha, blir det lätt starkare och intensivare än vanligt te och på botten av koppen finns en tjock bottensats kvar. Det heter Togori på japanska. När man även dricker upp Togori, så får man förutom bakteriehämmande katechiner även i sig betakaroten, E-vitamin och fibrer (som inte löser sig i vatten), effekt av katechin. Fakta i Tv-programmet var baserat på kliniska test.

  • Sjukvårdkostnader i Kakegawa stad är ¾ mindre än rikssnittet i procent. Staden har den minsta andelen som dör av cancer i hela Japan och färre invånare som blir sjuka. Det finns också många friska äldre. (Det gäller även för många andra teodlingsområderna t.ex Kagoshima och Mie-prefektur.)
  • Staden har en perfekt miljö för teodling: snittårstemperaturen är mild runt 15-16 och nederbörden är lagom m.m. Kakegawa-stadens hemlighet till hälsa där tedrickande ingår i vardagslivet kan reflektera teets positva hälsoeffekter.
  • I undersökningar kring var det finns färre cancerpatienter, hamnar städer som Kakegawa och andra teodlingsområden i toppen av listan. Om man tittar på varför just Kakegawa hamnar högst, så hittar vi skillnaden i typen av Sencha man dricker mycket av. Te i Kakegawa är djupt ångat te, som har djupgrön färg och lite simmig konsistens.
  • Varför ångar man längre än vanligt i Kakegawa? Det beror på att Kakegawa har mer soltimmar, vilket ger starkare Shibumi i tebladen. För att mildra Shibumi ångar man därför två gånger längre. P.g.a. den långa ångningstiden så krossas tefibrerna, vilket leder till att även andra näringsämnen i tebladen får möjlighet att komma ut i tevattet.


Vi fortsätter imorgon...

onsdag 22 juni 2011

Olika smakupplevelser

(Bild: Yuko Ono Sthlm. Gyokuro efter första bryggning.)

Undrar du varför det finns olika bryggrekommendationer? Här berättar vi om hur man styr smaker genom olika vattentemperatur och bryggningstid.

1. Första bryggning: UMAMI – låg tempretur

2. Andra bryggning: Kaori (Doft) – högre temperatur med kort bryggningstid

3. Tredje bryggning: Shibumi – samma temperatur eller högre temperatur än andra bryggning, och längre bryggningstid om man tänker dricka upp allt.

Om man sedan vill kan man äta tebladen som OHITASHI (ångade grönsaker med t.ex. soja & vinäger). Det är gott. Speciellt med de mjuka tebladaden från vårens första skörd. Prova med vår Gyokuro!