söndag 3 maj 2009

Hachijyuhachiya (88 dagar efter vårdagen)

”Natsu mo chikazuku Hachijyuhachi-ya” börjar japanska sången.


八十八夜 = 新茶 (88 dagar påminner om Shin-cha ” te från årets första skörd ”)

Tebladen plockas runt 1 maj- 3 maj och kallas Hachijyuhachiya (88 dagar efter vårdagen). I år är det den 2 maj. Det sägs att man klarar sig från faror sjukdomar och lever ett långt och friskt liv om man dricker te som plockas runt den här tiden. Teer som plockas just den här dagen räknas som de finaste. Det är också en tid när frost oväntat kan dyka upp. Folk varnade också bönderna genom att ge den här tiden på året ett speciellt säsongsord som berättar om olika säsongsförändringstiming (= 雑節 Zassetsu på japanska).

Egentligen är det först efter maj månad som teer har hunnit komma i bra balans i sin smak- detta gäller speciellt för te som odlas i bergen. Jag tror att många har väldig höga förväntningar för Shin-cha. När man dricker shin-cha så är det ett tecken på att våren har kommit.

( Bilden togs 2009-05-02. Här skördar sonen Takeo och fader Takeo teer.)

(Bild: Togs av Takeo. Shin-cha med Daifuku,en japansk mjuk riskaka gjord på mochi (klibbigt ris) med söt fyllning, exempelvis an (japansk söt bönsylt). Namnet betyder ordagrant "stor lycka". )





Inga kommentarer: