torsdag 23 september 2010

Om den bästa Matcha förvaring


(Foto: Takeo Chagyo. Sencha "Gokujyo Hitotoki" och dango)


(Foto: Takeo Chagyo. Full måne)

Här om dagen fick jag ett mejl från en av mina kunder om hur man förvarar Matcha. Jag vill gärna dela med mig av det till dig som läser min blogg också.

” Får man lång-förvara Matcha i frysen?”

Svaret till denna fråga är JA. Man kan alltså långtidsförvara både i kylskåp eller frysen, men det gäller om det är oöppnat Matcha (eller andra tesorter för den delen). Bästa förvaringstipset är ”att låta te stå i sval temperatur där det inte finns så mycket syre.”

Viktigt är att inte öppna en teförpackning innan innehållet har blivit rumstempererat.
Om man öppnar en teförpackning, som förvarats i kyl eller frys, innan det fått rumstemperatur så påverkar det teet negativt eftersom temperaturskillnaden mellan innehållet och utanför förpackningen då skapar fukt inuti förpackningen.

Efter öppning så rekommenderar vi att te gärna förvaras i svalt och skyddat från direkt solljus. Konsumera gärna så snart som möjligt.

I länder som har hög fuktighet, t.ex. Japan, så rekommenderar man att konsumera ett öppnat te inom ca 2 veckor under sommaren, och inom ca 1 månad under vintern.

Undrar du var det bäst passar att förvara te?

Om du ska konsumera teet snart, så är det helt OK att förvara te t.ex. i köket -gärna på en plats med små temperaturskillnader och skyddad från starka lukter, gärna svalt och mörkt. Och använd gärna teburkar med innerlock.

Om du tror att det kommer att ta tid att dricka upp allt te snart, då använder du ziplockpåse så att te inte oxideras i onödan. Du kanske kan dela upp innehållet i flera mindre påsar och förvara de påsar som du inte kommer att använda direkt i kylskåp. När du sedan ska använda te som du förvarat i kylen, vänta då till dess att förpackningen blir rumstempererad innan du öppnar den Det kan dock hända att teet inte längre har riktigt samma smak, färg och doft som det hade ursprungligen då teet förvarades i en vakuumförpackad påse. (Teet har trots allt omförpackats .)

Så, om du köper Matcha nu men inte tänker öppna det på direkten så är det bra att förvara förpackningen i kylskåp, men inte med bredvid doftstarka varor, fram till dess att du öppnar förpackningen.

Undrar du om man föredrar kylskåp eller frys?

Normal kylskåpstemperatur är ca + 5 grader, så det räcker med kylskåp! Eftersom man vill förvara te på bästa sätt, så innebär det också en plats där det finns begränsat med syre.

PS. I Japan där har man varmare temperatur än i Sverige, tar det ca en halv dag till en hel dag innan en oöppnad teförpackning blivit rumstempererad efter att den tagits fram från kylen. I Sverige räcker det med ca mindre än en halv dag.


Letar du efter Matcha av hög kvalité? Vi har
Matcha från Yame (Fukuoka-prefektur) och Matcha från Wazuka (Kyoto-prefektur), både är ekologiskt JAS-certifierat.

Inga kommentarer: